Het Vroege Vogelbos nieuws

Bevers in het Vroege Vogelbos

25 augustus 2023

Als je vanaf de Farflerbrug in het Vroege Vogelbos over het water uitkijkt, zie je sinds kort een door bevers omgeknaagde boom in het water liggen. We vragen Patrick Veldhuis, (Buiten(w)eter en bosbeheerder van Stad & Natuur, of hij daar iets meer over wil vertellen. 

Patrick:Het gaat goed met de bever in Nederland. Ook in Flevoland neemt het aantal bevers gestaag toe. De dieren zijn hun leefgebied langzaam aan het uitbreiden en komen ook steeds meer de kant van het Vroege Vogelbos op.”

Omgeknaagde bomen
“De bevers die het Vroege Vogelbos bezoeken en deze boom hebben omgeknaagd, wonen in een burcht een stuk stroomopwaarts,” weet Patrick. “Zodra het donker begint te worden zwemmen ze richting Vroege Vogelbos, op zoek naar eten. Hun menu bestaat vooral uit schillen van takken en bast van bomen. Het allerlekkerst vinden ze de bovenkant van de boom, maar daar kunnen ze natuurlijk niet bij. Dat lossen ze op door een boom om te knagen, zoals je op de foto kunt zien. Dat is trouwens best een flinke klus, het kost ze ongeveer een week!”

Wintervoorraad
Volgens Patrick doen de bevers hun best om de boom zo dicht mogelijk bij het water te laten neerkomen. “Lukt dat niet helemaal, dan knagen ze de takken los en brengen die stuk voor stuk naar de sloot. De afgeknaagde takken eten ze voor een deel meteen op. De rest bewaren ze als wintervoorraad in hun burcht.” Hij wil meteen ook maar een wijdverspreid misverstand uit de wereld helpen. “Sommige mensen denken dat bevers hout verzamelen om daar een dam mee te bouwen. Dit doen ze inderdaad in landen met snelstromende rivieren, zoals Canada. Maar in Nederland hebben we zulke rivieren niet, dus hier is dat niet het geval.”

Handje helpen
Bevers houden van verschillende houtsoorten, maar het liefst eten ze wilgen, vertelt Patrick. “Gelukkig houden ze ook erg van esdoorns. Daar zijn we blij mee, omdat we in het Vroege Vogelbos te veel esdoorns hebben, die ook de andere bomen en planten verdringen. Zo helpt de bever het bos dus ook een handje, als hij een esdoorn om knabbelt.”

Meer van dit soort leuke weetjes horen? Ga dan eens mee op ontdekkingstocht met de Buiten(w)eter! Hij geeft regelmatig rondleidingen door het Vroege Vogelbos. In onze agenda vind je alle data.