Almere is uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente

Tijdens de eerste Almeerse week van het insect is Almere gehuldigd als bijvriendelijke gemeente. Wethouder duurzaamheid Jan Hoek krijgt het titelbord overhandigd door Egbert Roozen, directeur van branchevereniging VHG. De uitreiking vond plaats op maandag 20 mei in Café op 2, tijdens het Wilde Bij Café.

Nederland Zoemt heeft de titel aan Almere toegekend omdat de gemeente zich sterk inzet voor de wilde bij. Gemeente Almere zorgt in beleid en uitvoering voor de wilde bij, blijkt uit de lijst van criteria van Nederland Zoemt. Zo is er voldoende voedsel voor de bijen, is er voldoende nestgelegenheid, wordt er bij beheer van de stad rekening gehouden met bijen en wordt er voldoende aan communicatie gedaan in de richting van de inwoners over het belang van de wilde bij.

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij.

Het Wilde Bij Café werd georganiseerd in samenwerking met Stad & Natuur en is onderdeel van de eerste Almeerse week van het insect. Stad & Natuur heeft de stad een bijenhotel aangeboden ter gelegenheid van de bijvriendelijke erkenning. Deze is tijdens het Café verloot onder Almeerse scholen die met insectgerichte activiteiten deelnemen deze week. De winnaar is basisschool de Ontdekking. Van 18 tot en met 26 mei zijn er in heel Almere activiteiten die benadrukken hoe belangrijk de insecten zijn voor de groene en gezonde stad. Zo kunnen kinderen insecten schilderen of op griezelbeestjessafari met Stad & Natuur, is er een grote soortenzoekdag in het Lumièrepark, wordt het vernieuwde gedeelte van het Laterna Magikapark geopend en is er een nachtelijke safari door Almere onder leiding van ecoloog Ton Eggenhuizen. Het complete programma en manieren op aan te melden staan op growinggreencities.almere.nl/insect. De Almeerse week van het insect is een initiatief op weg naar de Floriade in 2022 van gemeente Almere en wordt uitgevoerd met vele verschillende groene partners.

 

Almere bijvriendelijke gemeente