Leerlingen VWO3 van Helen Parkhurst doen mee aan het project Almere Meet Water.

Tom, Evi en Benjamin zijn drie leerlingen van Technasium VWO3 Helen Parkhurst die meedoen met Almere meet water. Ze hebben na een tip van Stad & Natuur bij Kinderboerderij den Uylpark de Waterbox voor Kwaliteit & Beleving opgehaald en zijn aan de slag gegaan. Daarbij hebben ze zichzelf afgevraagd wat de verschillen zijn tussen hun meetlocatie aan de Vaart en die in het Weerwater. Deze locaties hebben ze gekozen omdat je er kan vissen, varen en zwemmen. Evi houdt vooral van zwemmen, Benjamin van vissen en Tom van varen. Ze vinden water in de stad heel belangrijk en zijn erg enthousiast over het meedoen met Almere meet water, vooral omdat het heerlijk is aan de waterkant bezig te zijn.

De resultaten
Op beide locaties hebben ze vier keer gemeten en ze zagen behoorlijke verschillen in de loop van de tijd. Met het toenemen van de temperatuur en regenbuien van de laatste weken, namen de aantallen E.coli toe van 9 tot zelfs 40 kolonies. Ook de troebelheid van het water veranderde. De temperatuur in het Weerwater was steeds lager dan in de Vaart.

Verder hebben ze op school als extra opdracht de geleidbaarheid van het water en de hoeveelheid fosfaat gemeten. Zo hebben ze het onderzoek nog wat kunnen uitbreiden.

Beleving
Wat betreft beleving vonden ze beide plekken vooral heel geschikt om te zwemmen. Er was goede mogelijkheid om in het water te gaan en een trappetje om er weer uit te komen. Ook dingen als prullenbakken en een fietspad vlakbij om er te komen was prima voor elkaar. Wel lag er vrij veel vogelpoep op beide plekken. Dat zag er niet fris uit en zorgt misschien ook wel voor de E.coli in het water. Tijdens een van de metingen hadden ze de Secci-schijf niet goed vastgeknoopt, dus die waren ze helaas kwijt. Op school hebben ze zelf een nieuwe gemaakt. Weliswaar vierkant, maar hij werkte prima. Op de foto heeft Evi hem vast.

Evi, Tom en Benjamin hebben veel geleerd van het project, bijvoorbeeld dat E.coli bacteriën in poep zitten en dat het belangrijk is om die te meten. Ze vonden het wel lastig om alle resultaten goed bij te houden. Ze gebruikten een notitieblokje en vulden later op de website alles in, maar aan de waterkant is het ingewikkeld om alles netjes te ordenen. Nu leggen ze nog een laatste hand aan het verslag en zijn ze klaar met de opdracht.

Meedoen?
Ook meedoen? Je kunt je uiteraard nog inschrijven, kijk voor meer informatie op https://almeremeetwater.nl/

Almere Meet Water leerlingen Helen Parkhurst