Stad & Natuur nieuws

Ontmoet de 5 leukste dieren van Stad & Natuur

15 juli 2021

Ontmoet de 5 leukste dieren van Stad & Natuur

Stad & Natuur brengt op tal van plekken mens en natuur met elkaar in contact. Welke locatie je ook bezoekt, overal heb je de kans om mooie, leuke of bijzondere dieren te spotten. Wij hebben onze 5 favorieten op een rij gezet. Heb jij ze al een keer ontmoet?

1) Schapen in Almere
In Almere kun je zomaar oog in oog komen te staan met een kudde schapen. De dieren grazen bij de Noorderplassen en in de buurt van de Meenten in Almere Haven. Heb je de herder en zijn bordercollies al eens aan het werk gezien? Een andere schaapskudde is actief in het Vroege Vogelbos. Zij dragen bij aan de bestrijding van de reuzenberenklauw.

Oog in oog met de schaapskudde
Stad & Natuur heeft een heuse schaapskudde met schaapsherder. De kudde Schoonebeeker Heideschapen graast verspreid over twee plekken in Almere: bij de Noorderplassen en nabij de Meenten in Almere Haven. Regelmatig trekken de dieren van de ene naar de andere plek. De exacte locatie kan van dag tot dag verschillen, die kunnen we dan ook niet geven. Maar de schapen zijn niet te missen. Het zijn er zoveel, dat je ze al van verre af hoort blaten! Met een beetje geluk ben je er ook nog eens getuige van dat ze net van de ene naar de andere plek worden verplaatst, onder leiding van de herder en zijn bordercollies. Altijd weer een bijzonder schouwspel!

Schaapskooi Vroege Vogelbos
Rondom de schaapskooi in het Vroege Vogelbos vind je nog een andere schaapskudde. Deze bestaat uit diverse oude schapenrassen, zoals het Drents Heideschaap, de Flevolander en het Shetland schaap. Hun belangrijkste taak is het begrazen van de reuzenberenklauw in het gebied. Tip: kom vooral een keer langs in de lente. Dan kun je op kraamvisite bij de vele tientallen pasgeboren lammetjes! Zwartbles toevoegen

2) De bijen op de Kemphaan
De kleinste beestjes in deze top-5, maar wel de hardste werkers van allemaal! De miljoenen bijen in de bijenstal op de Kemphaan zorgen ieder jaar voor de heerlijkste honing. En nee, bijen zijn helemaal niet eng. Ze zijn juist heel nuttig en slim.

Op Stadslandgoed de Kemphaan, in de tuin naast het gebouw van Stad & Natuur, vind je een bijenstal. Hier wonen miljoenen bijen, die heerlijke Kemphaanhoning geven. In het voorjaar houden de imkers regelmatig een bijenpraatje. Ze vertellen je dan graag alles over het leven van de bij en hoe honing wordt gemaakt. Zo ontdek je dat bijen eigenlijk helemaal niet eng zijn, maar juist heel nuttig en slim. Ook wordt de honing van de eigen bijen verkocht. Mensen met hooikoorts schijnen hier veel baat bij te hebben. Ook een keer zo’n bijenpraatje meemaken? Houd onze website in de gaten voor de exacte data.

3) Ezel Noortje op de Beestenbende
Ezel Noortje woont sinds 2018 op Kinderboerderij de Beestenbende in Almere Buiten. Voor veel bezoekers van de kinderboerderij is Noortje de absolute favoriet. En zeg nou zelf, het is toch ook een schatje?

In 2018 kwam ezel Noortje op 3-jarige leeftijd naar Kinderboerderij de Beestenbende en sindsdien is ze de lieveling van onze bezoekers. We proberen haar drachtig te krijgen, zodat er kleine ezeltjes op de kinderboerderij komen, maar dat is helaas nog niet gelukt. Wist je dat ezels een draagtijd van 12 of 13 maanden hebben? En dat ze gemiddeld zo’n 30 jaar worden, maar dat sommige ezels de 50 zelfs halen? Nog een leuk weetje: in de woestijn kan een ezel het gebalk van een soortgenoot op maar liefst 96 kilometer afstand horen en erop reageren. We zijn benieuwd tot hoever het gebalk van Noortje te horen is in Almere!

4) Loopeenden op Kinderboerderij den Uylpark
Bijzondere dieren op de kinderboerderij in Almere Stad zijn de loopeenden. Deze eenden wonen nog niet zo lang op de boerderij, maar hebben het er nu al fantastisch naar hun zin. Je herkent ze meteen: ze vliegen namelijk niet maar lopen fier overeind. Je kunt ze ook rennend treffen, want dat kunnen ze enorm snel. Daarom worden ze ook wel de runnerduck genoemd in het engels. Kom jij een wedstrijdje rennen met de loopeenden?

5) De Zeearend van de Oostvaardersplassen
De zeearend is de grootste roofvogel van Europa. En met een beetje geluk kun je deze reus met zijn enorme vleugels gewoon boven de Oostvaardersplassen zien rondcirkelen! Al jaren leeft er hier een paartje zeearenden en in 2006 kroop het eerste Nederlandse zeearend-jong uit het ei.

De kans dat je een zeearend van dichtbij zult zien is vrij klein. Maar toch kun je hem boven de Oostvaardersplassen zien rondcirkelen. Sinds 2006 is de zeearend terug als broedvogel in Nederland. Vanaf 1970 werden al af en toe zeearenden in Nederland gesignaleerd. In 2004 doken plotseling vijf zeearenden op in de Oostvaardersplassen en in 2005 besloot een paartje er de zomer door te brengen.

Gigantisch nest
Het jaar erna bouwde het paar van wilgentakken een gigantisch nest van wel 1,70 meter doorsnede en een diepte van 2 meter. Het paar kwam tot broeden, een primeur in Nederland. Eind maart 2006 werd een ei gelegd en begin mei kroop het jong eruit. Anderhalve maand later vloog de jonge zeearend uit. Zeearenden voelen zich goed thuis in de Oostvaardersplassen. De afgelopen jaren zijn er verschillende jonge zeearenden in het gebied geboren. Ook in het voorjaar van 2020 kwam er weer een jong ter wereld.

Vliegende deur
Wist je dat de zeearend ook wel ‘vliegende deur’ wordt genoemd? Die bijnaam heeft hij te danken aan het formaat van zijn vleugels. Met een spanwijdte van 180-224 cm is hij de grootste roofvogel van Europa en dat is inderdaad net zo groot als een deur.

Met eigen ogen zien?
Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is een ideale startlocatie voor een ontdekkingstocht door de Oostvaardersplassen, zowel te voet of per fiets. En wie weet vang je vanaf een van de uitkijkpunten ook nog een glimp op van deze imposante roofvogel!