Stad & Natuur nieuws

Samen zorgen voor veilig en schoon (zwem)water

24 september 2024

Om de kwaliteit van het water in Almere op peil te houden, moet het regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden. Dit wordt door de gemeente gedaan. Als inwoner van de stad kun je ook eenvoudig bijdragen aan goede waterkwaliteit. In dit artikel lees je wat er allemaal bij komt kijken om veilig te kunnen genieten van Almeers water.

 

Sinds 2019 werken wij in opdracht van de gemeente Almere aan het project ‘Almere Meet Water’. Het doel is dat inwoners van Almere vanaf jonge leeftijd weten wat de noodzaak is van veilig en schoon water. We werken samen met studenten en leerlingen van middelbare scholen die onderzoek doen naar waterkwaliteit en meehelpen aan het informeren van inwoners.

De gemeente is dagelijks bezig om de waterkwaliteit te verbeteren om (zwem)water schoon en veilig te houden. De afdeling Stadsruimte beheert het oppervlaktewater van Almere en werkt samen met partijen als Waterschap Zuiderzeeland, de Omgevingsdienst en Rijkswaterstaat. Onder oppervlaktewater vallen de sloten, grachten en meren in de stad. 

Veilig zwemmen dankzij metingen en onderhoud

 

Almere is een stad met veel natuur en water. Op meerdere plekken in de stad kunnen inwoners en bezoekers het water gebruiken voor recreatie, bijvoorbeeld varen en zwemmen. Om dit veilig te kunnen doen, meet Rijkswaterstaat de waterkwaliteit op diverse zwemlocaties in de stad. Er zijn regelmatig controles op blauwalg en een aantal andere ziekteverwekkers. Als het niet veilig is om het water in te gaan, informeren de gemeente en de Omgevingsdienst inwoners met borden op het strand, berichten op social media en via de website zwemwater.nl

Dat verklaart ook waarom je beter niet overal kan zwemmen en er speciale zwemlocaties zijn aangewezen. Op deze plekken houdt de gemeente de waterkwaliteit goed in de gaten. Ga je in ander natuurwater zwemmen, dan kan het zijn dat het water niet voldoet aan de eisen waar gezond zwemwater aan moet voldoen. Je loopt hiermee het risico om ziek te worden.

Naast de metingen, voert de gemeente werkzaamheden uit om te zorgen de kwaliteit van het water goed blijft. Je ziet ze bijvoorbeeld weleens sloten uitbaggeren, om te voorkomen dat de watergangen dichtslibben. Er worden dan vaak ook oude fietsen, winkelkarretjes en ander vuil uit het water gevist.

Invloed van de natuur

De natuur heeft ook invloed op de waterkwaliteit.  Als er bijvoorbeeld waterplanten aanwezig zijn, is dat een teken van kwalitatief goed water. De planten filteren het water namelijk op een natuurlijke manier. Er zijn veel waterplanten in het water van Almere. Te veel planten van één soort kan ervoor zorgen dat andere plantensoorten minder ruimte krijgen. Ook kunnen boten last hebben van te veel waterplanten. Een aantal keer per jaar worden de waterplanten gemaaid om deze overlast te beperken.

Veel groen en natuur helpt om regenbuien op te vangen. Dat weten mensen met tuinen maar al te goed, maar dat geldt ook op grotere schaal. Als het water niet wordt opgevangen stroomt het via de straat naar het oppervlaktewater. Onderweg neemt het vervuiling van de straat mee, wat dan dus ook in het water belandt. Het groen is dus goed als er veel regen valt, en aan de andere kant om een voorraad grondwater te hebben voor lange droge periodes.

Wat kunnen inwoners doen?

Zelf  kun je ook eenvoudig helpen de waterkwaliteit te verbeteren. Het begint bij bewust zijn van wat er allemaal het oppervlaktewater in kan stromen en via welke weg.

Gooi bijvoorbeeld geen brood voor eendjes in het water. Het is niet alleen ongezond voor dieren, maar het kan schadelijke algen veroorzaken en ratten aantrekken. Ook kun je helpen door de straat schoon te houden. Denk bijvoorbeeld aan hondenpoep opruimen, afval in een prullenbak gooien en je auto alleen bij een wasstraat wassen. Zo voorkom je dat deze verontreinigingen in de putten terecht komt.

Door de combinatie van metingen, onderhoud door de gemeente en de straat schoonhouden door inwoners kunnen we samen ervoor zorgen dat we op een veilige manier van het water kunnen genieten. Iedereen draagt hier een steentje aan bij!