Bezoek de Schaapskooi
14°C

ONTDEK

Een schaapskooi in één van de oudste Almeerse bossen

De Schaapskooi in het Vroege Vogelbos is de thuishaven voor de schapen van Stad & Natuur. Verschillende oude schapenrassen begrazen rond de Schaapskooi en in de weides in het Vroege Vogelbos de reuzenberenklauw. In het begin van het voorjaar worden er weer lammeren geboren en zijn ze te zien door het panoramaraam aan de voorkant van de Schaapskooi.

De dieren

Bij de Schaapskooi heeft Stad & Natuur vier oude schapenrassen: het Drents heideschaap, de Flevolander, het Shetland schaap en de Zwartbles. De belangrijkste taak van de schapen is het bestrijden van de reuzenberenklauw, die welig tiert in het Vroege Vogelbos (en op veel andere plekken in Almere). De schapen eten de toppen van deze planten, zodat ze geen bloemen vormen en zaad verspreiden. Voor deze schapenrassen is gekozen omdat ze al lang voorkomen in Nederland en in de loop der tijd zeldzaam zijn geworden. Met onze schapen dragen wij bij aan landelijke programma's. Uiteraard zijn deze schapen ook geschikt voor het gebied. 

Activiteiten

In en rond de Schaapskooi worden regelmatig workshops en activiteiten georganiseerd voor het publiek. Tijdens de periode dat er lammeren geboren worden zijn er wetenswaardige schapenpraatjes en kan er altijd naar de lammeren gegluurd worden door het panoramaraam aan de voorkant van het gebouw. Daarnaast is er een lentefeest in het voorjaar en een herfstfeest in het najaar, in samenwerking met de Almeerse Wolunie, IVN Almere en het Eksternest.

Natuureducatie

Voor schoolklassen is er een uitgebreid programma bij de Schaapskooi en in het Vroege Vogelbos. Leer in de les ‘wat een gemekker’ alles over het wel en wee van het schaap. Of volg de speurtocht van Schaapje Zoë in groepen. Kijk voor het actuele aanbod op www.stadennatuur.nl/inschrijven  

Almeerse Wolunie

Stad & Natuur heeft de Almeerse Wolunie opgericht om de wol van de schaapskudde te verwerken en het ambachtelijk verwerken van natuurlijke wol te promoten. In de schaapskooi verleent Stad & Natuur onderdak aan de Almeerse Wolunie, de wolmachines en de Wolwinkel. Elk jaar doneert Stad & Natuur een financiële bijdrage en een groot deel van de schapenvachten. Verder wordt er op het terrein van activiteiten nauw samengewerkt, bijv. tijdens het Lentefeest. Stad & Natuur stelt tevens de akker in het Den Uylpark beschikbaar voor de verbouw van verfplanten. Meer info: www.almeersewolunie.nl

Vrijwilligerswerk of stage

Bij de Schaapskooi en in het Vroege Vogelbos is Stad & Natuur regelmatig op zoek naar vrijwilligers en stagiairs. Wil je graag ondersteunen bij de schapen, helpen bij de boswerkgroep om o.a. de reuzenbereklauw te bestrijden of ben je een manusje van alles die wil helpen met het onderhouden van het terrein? Klik dan hier voor vrijwilligerswerk en hier voor stage.

Architectuur

De Schaapskooi heeft een internationale architectuurprijs gewonnen. Op het World Architecture Festival 2008 in Barcelona eindigde de Schaapskooi als eerste in de categorie ‘pleasure’. Het ontwerp is van het Almeerse architectenbureau 70F architecture. De stal biedt ruimte aan ongeveer 100 schapen. De schaapskooi heeft een potstal, wat inhoudt dat de mest telkens opnieuw wordt bedenkt met een laag stro. Bovenin de schaapskooi is een kantoor dat als regiekamer over de stal uitkijkt.

Het gebied

Wandel door 50 jaar geschiedenis

Wie door het Vroege Vogelbos loopt, wandelt door meer dan 50 jaar geschiedenis. In 1972 werd de eerste boom aangeplant. Nu is het één van de oudste en meest gevarieerde bossen in Almere, grenzend aan het Beginbos en het Kromslootpark. Ooit werd het tv-programma ‘Vroege Vogels’ van de VARA hier jarenlang opgenomen, maar de naam Vroege Vogelbos was er al voor het programma werd uitgezonden.

Door het bos lopen verschillende fiets- en wandelpaden. Zo is er een natuurontdekpad van 1 km en het Eksterpad van 2 km. Onderweg kom je onder andere een poel tegen en de kans is groot dat je ook de schapen ontmoet. Bekijk ook eens de website van IVN Almere met veel leuke wandelroutes. Neem ook eens een kijkje in de IVN Bostuin. Deze prachtige tuin wordt door vrijwilligers van het IVN onderhouden en is een klein paradijs. Daarnaast zijn er ook leuke speurtochten voor kinderen te krijgen via de website van Stad & Natuur en bij het Eksternest. Na afloop kun je bij het Eksternest binnen of buiten op het terras genieten van een drankje en een stuk huisgemaakte appeltaart! 

Bezoekersinfo

Adres

Muiderweg 8
1351 GJ Almere

Kom met de AllGobus!

Openingstijden

Op zondag is van 13:00 t/m 16:00 de winkel van de wolunie geopend. 

 

Partners

In het Vroege Vogelbos werken we nauw samen met de Almeerse Wolunie, IVN Almere, Het Eksternest en Landschapsbeheer Flevoland. ICT wordt verzorgd door Ultimum.

Veelgestelde vragen

Met de fiets: De Schaapskooi en Het Eksternest liggen langs het Farflerpad. Dit fietspad is vanaf busstation het Oor te bereiken, door onder de A6 door te gaan over het Bergsmapad. Wanneer je de busbaan oversteekt fiets je al op het Farflerpad. Ook het Burgerspad vanuit Haven en Stad kruist het Farflerpad, net als het Fontanapad. Openbaar vervoer/te voet: Vanaf busstation het Oor is de locatie goed bereikbaar. Je stapt uit en loopt via het fietspad (Bergsmapad) in de richting van Almere Haven onder de A6 door. Volg dit fietspad over de busbaan. Je komt dan op het Farflerpad, dat langs de Schaapskooi komt. In totaal is het circa 10 minuten lopen. Met de auto: De Schaapskooi en Het Eksternest bevinden zich nabij afrit 4 (Almere Haven) van de A6. Vanaf de snelweg rijd je richting Almere Haven. Ga bij de eerstvolgende stoplichten (links Shell-station) naar rechts. Ga direct weer rechtsaf (Fontanapad). Ga na het water linksaf (Muiderweg). Parkeer je auto aan het einde van de weg.
Nee, onze schapen hebben als taak de reuzenberenklauw te begrazen. Als ze bijgevoerd worden, doen ze dat niet meer. Wij geven ze af en toe voer om ze handtam te houden, zodat we ze makkelijker kunnen vangen om ze te verplaatsen of bij bezoek van de veearts, schaapscheerder, etc. Wanneer de dieren extra gevoerd worden, worden ze bovendien al snel te dik, krijgen ze spijsverteringsproblemen of worden de lammeren te groot, wat voor problemen bij het aflammeren zorgt.
Ze staan in de weides rondom de Schaapskooi en in het Vroege Vogelbos. Tijdens de aflammerperiode gaan de drachtige ooien ongeveer een maand voor het aflammeren op stal. Na de geboorte van het laatste lam staan ze nog ongeveer 2 weken binnen. Daarna blijven ze enkele weken rondom de Schaapskooi om vervolgens weer de weide in te gaan.
Dat hangt er vanaf wanneer de ram bij de ooien gaat en hoe lang de dekperiode duurt. Tijdens de aflammerperiode organiseren we schapenpraatjes waarbij een dierverzorger of vrijwilliger van alles over de schapen vertelt. Bekijk onze activiteitenpagina of onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven.
De Schaapskooi is goed bereikbaar met de auto. Zowel Het Eksternest als de Schaapskooi zijn toegankelijk voor mindervaliden. Beide locaties beschikken over een invalidentoilet. Het bosgebied is het beste toegankelijk via het fietspad. De zandpaden in het bos zijn moeilijk begaanbaar voor mindervaliden.
Honden zijn welkom in het Vroege Vogelbos. Wel vragen we de hond aan te lijnen bij de schapenweides. De schapen raken anders gestrest en het valt nooit te voorspellen hoe een hond op een schaap reageert. In het bos mogen ze volgens de hondenkaart van de gemeente Almere loslopen.
Dat mag wel over het geasfalteerde fietspad, maar niet door het bos. Door het bos lopen wandelpaden.
De openingstijden lopen gelijk met de openingstijden van Het Eksternest. Tijdens de aflammerperiode is de Schaapskooi vanwege landelijke maatregelen gesloten. Je kan tijdens de aflammerperiode wel lammeren gluren door de ramen. De Wolwinkel in de Schaapskooi is in de aflammerperiode wel geopend en bereikbaar.
Heerlijk wandelen, fietsen, genieten van een lekkere versnapering bij Het Eksternest, de prachtige IVN-bostuin bewonderen of een bezoek brengen aan de Schaapskooi/Wolfabriek.
Ja zeker. Tijdens evenementen wordt er voor sommige activiteiten een kleine bijdrage gevraagd.
Voor andere vragen over de Schaapskooi, stuur een e-mail naar info@stadennatuur.nl of bel 036- 5475050