Het meest bijzondere huis
0°C

ONTDEK

Het Klokhuis, helemaal ontworpen door kinderen

Wie kent de grote roze taart die je vanuit de trein kunt zien liggen in het Cascadepark in Almere Poort niet? Dit iconische gebouw is ontworpen door kinderen en in 2011 geopend door, toen nog, prinses Máxima. Het tv-programma Het Klokhuis kwam, ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan in 2011, op het idee van een prijsvraag, waarbij kinderen hun eigen ontwerp konden insturen voor een echt te bouwen Klokhuis-Huis. Uit meer dan duizend inzendingen zijn 6 tekeningen gekozen Anouk Noortman - Winnaar Buitenkant // Thijs van den Berg - Winnaar Slapen // Zita en Naomi Swagten - Winnaars Koken en Eten // Nick Dikkers - Winnaar Spelen en Niksen // Niels Visser - Winnaar Wassen en Plassen door een professionele jury. Het werd al snel duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor kinderen en dat ze daar zelf ook goede oplossingen voor kunnen bedenken!

Activiteiten

Bij de workshops en evenementen die Stad & Natuur aanbiedt in het Klokhuis, vormen de thema’s bouwen, wonen en gezond leven in relatie tot duurzaamheid en innovatieve techniek het uitgangspunt. Workshops zijn er op de 1e en 3e zondag van de maand. De overige zondagen ben je van harte welkom om een spelletje te spelen, een rondje van de glijbaan te gaan en het Klokhuis te ontdekken.

Door en voor kinderen

Het Klokhuis is helemaal door kinderen ontworpen. De kinderen mochten ontwerpen aanleveren voor de thema’s slapen, koken en eten, spelen en niksen, wassen en plassen en de buitenkant. Architect Jord den Hollander heeft deze beste ontwerpen samengevoegd tot het ontwerp van het Klokhuis. Kijk hier voor de filmpjes en ontdek alles over het bouwproces.

Vrijwilligerswerk

Bij het Klokhuis zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers die willen ondersteunen als gastheer/-vrouw bij workshops, activiteiten, lessen en evenementen. Je opent het gebouw, zorgt voor een hartelijke ontvangst van bezoekers en verzorgt het reilen en zeilen tijdens de activiteiten. Klik hier voor vrijwilligerswerk

HET GEBIED

Leerzaam en duurzaam

Het Klokhuis staat in het Cascadepark in het stadsdeel Almere Poort, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Bovendien zijn in het gebied archeologische vondsen gedaan uit de Steentijd en uit de tijd van de Zuiderzee. Een ideale omgeving om kinderen iets te leren over bouwen, wonen, gezond leven, duurzaamheid en techniek. Daarnaast heeft Stad & Natuur in 2018 een appelboomgaard aangelegd in het park. Verder vind je in het Cascadepark een tiny church, natuurlijk spelen, een playground, een kruidentuin en een fruittuin.

Bezoekersinfo

Adres

Dettifosspad 7
(navigatie op Roald Amundsenstraat 5)
1363 BZ Almere

Kom met de AllGobus!

Zondagprogrammering

Kijk voor meer informatie over de openingsdagen en -tijden in onze activiteitenkalender. Voor vragen over de zondagprogrammering van Stad & Natuur 036-575050 / info@stadennatuur.nl 

 

Verhuur en overige vragen

Voor vragen over het Klokhuis: makelpunt@almere.nl. Losse verhuur is momenteel niet mogelijk.

Partners

Stad & Natuur organiseert in opdracht van de gemeente Almere openstelling en workshops op zondag. Voor deze programmering werkt Stad & Natuur samen met KLEURinCULTUUR, De Schoor, Mad Science, Wendy Spooren van Hoe mag ik u helpen? en vele creatievelingen en kunstenaars.

Veelgestelde vragen

Per auto: Vanuit Amsterdam/Hilversum: Neem afrit 2 (Almere Poort) en ga de N701 Poortdreef op. Deze afrijden tot aan de rotonde en hier rechts af. Over de busbaan direct rechtsaf bij het huis met de 2 windturbines op het dak. Dat is de Roald Amundsenstraat. De Roald Amundsenstraat afrijden tot aan het eind en daar is de parkeerplaats van Het Klokhuis. Vanaf daar is het nog ca. 50 meter lopen naar Het Klokhuis. Programmeer de navigatie op Roald Amundsenstraat 5, Almere. Let op: Het Klokhuis ligt in een park verboden voor auto's! Per openbaar vervoer/te voet: Bus 4 vanaf Station Almere Centrum, uitstappen bij halte Europakwartier West. Haaks op de busbaan is de Beneluxbaan. Deze ongeveer 200 meter volgen. Het Klokhuis ligt links in het park. Het Klokhuis is ook vanaf station Almere Poort goed te bereiken. Je loopt vanaf het station over de parkeerplaats richting de busbaan. Je steekt hier over en vervolgt je weg rechtdoor. Het fel roodgekleurde gebouw ga je aan de linkerkant voorbij. Je loopt verder door en loopt langs een fietspad. Je steekt het bruggetje over en ziet links voor je Het Klokhuis. Met de fiets: Vanuit Almere Stad fiets je langs het spoor naar Almere Poort. Je slaat bij het Cascadepad rechtsaf, het spoor onderdoor. Je komt op een slingerig fietspad dat je gelijk in het Cascadepark brengt. Aan het eind van het pad zie je Het Klokhuis. Toegankelijkheid voor mindervaliden: Het Klokhuis is via een traplift toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Dit geldt echter alleen voor de eerste verdieping. De tweede en derde verdieping zijn niet door een traplift ontsloten. De toiletten zijn niet toegankelijk met een rolstoel.
Kijk in onze activiteitenkalender van deze pagina wanneer Het Klokhuis geopend is door activiteiten van Stad & Natuur. In principe opent Stad & Natuur elke zondag van 13-16 uur de deuren. Op de 1e en 3e zondag met een leuk workshopprogramma en de andere keren kun je vrij binnenlopen.
Bij Het Klokhuis is aan de buitenkant van het gebouw een traplift aanwezig. Deze lift brengt je naar de eerste verdieping van Het Klokhuis. De toiletten zijn niet toegankelijk met een rolstoel. De tweede en derde verdieping zijn niet door een traplift ontsloten.
Momenteel is losse verhuur niet mogelijk. Voor vragen kun je een mail sturen naar makelpunt@almere.nl
Momenteel is losse verhuur niet mogelijk. Voor vragen kun je een mail sturen naar makelpunt@almere.nl