Onderwijs nieuws

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

25 april 2022

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisscholen uit Almere een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Almere 2022. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8381 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool De Windwijzer uit Noorderplassen is met 2235 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Jan Hoek van gemeente Almere overhandigde op 22 april de trotse school een cheque voor een schoolreis naar Nemo én een bezoek aan het Upcyclecentrum in Almere Haven.

 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: IBS Al Iman, BS De Windwijzer,  De Ichthus, De Olijfboom, De Compositie, PCB De Dukdalf, PCB Driemaster Almere, OBS Het Spectrum en IKC De Aquamarijn.

De E-waste Race Almere is mogelijk gemaakt door Weee NL, Wecycle, Upcyclecentrum van de gemeente Almere en Stad & Natuur Almere. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.