Projecten nieuws

Afval bestaat niet, grondstof wel!

31 oktober 2023

Deze week is het de Nationale Klimaatweek, een week waarin we allemaal worden uitgedaagd om iets te doen voor een beter klimaat. Upcycling (van oude materialen nieuwe producten maken) is zo’n ‘iets’.  

Stad & Natuur is al jaren betrokken bij het Upcyclecentrum. We hebben er een educatieve programmalijn voor ontwikkeld en werken daarbij samen met de (oud-)ondernemers van het Upcyclecentrum. Wij zijn trots op deze samenwerking en we zetten deze ondernemers dan ook graag in het zonnetje!

De ondernemers die nu een werkruimte in het Upcyclecentrum hebben zijn Marieke, Henk en Rianne: 

Marieke runt samen met haar man A.M. Andersen Danish & Dutch designs, een meubelmakerij/stoffeerderij. Zij gebruiken weggegooide materialen zoals hout en leer om meubels een nieuw leven te geven op een luxe, hippe en vooral stijlvolle manier.  

Henk Toetenel leeft zich met afgedankte grondstoffen helemaal uit in zijn Studio Heinepein. Hij zet die om in circulaire meubels en kunsten. Daarnaast probeert hij mensen bewust te maken van de huidige wegwerpmaatschappij.    

Rianne zet zich met Kick Ass Quilts ook in voor een duurzame toekomst, maar dan met de magie van quilts. Met haar onderneming laat zij zien hoe waardevol het ambacht quilten is voor de circulaire economie en hoe zij hiermee een duurzame gemeenschap stimuleert.

Dus als Almeerders hun afval zoals hout, textiel of oude meubels inleveren bij het Upcyclecentrum, dan kunnen ze het zomaar geupcycled terugzien in een nieuw product! Je kan namelijk nog prachtige dingen maken van materialen die anders verbrand of versnipperd zouden worden. Zo geven zij afval een tweede leven en dragen wij allemaal bij aan een duurzame stad.