Het Vroege Vogelbos nieuws

Waarom worden er takkenrillen gemaakt?

8 september 2023

Zie jij tijdens een wandeling in het bos ook weleens van die stapels met takken liggen? En vraag je je dan ook af wie die takken daar heeft neergelegd en waarom? Onze Buiten(w)eter en bosbeheerder Patrick Veldhuis weet het antwoord!

“Zo’n stapel takken noem je een takkenril,” legt Patrick uit. “Vooral in de herfst en winter, als er geen bladeren aan de bomen zitten en je dwars door het bos kunt kijken, kun je ze goed zien. In het Vroege Vogelbos zijn er veel van die rillen te vinden. Ik maak ze van afgevallen takken die ik in het bos vind en van takken die ik zelf heb afgezaagd.”

Belangrijke functie
De takkenrillen zijn er niet alleen omdat het bos er zo wat netter uitziet. Ze hebben ook een belangrijke functie, vertelt Patrick. “Met zo’n takkenril proberen we een omgevallen boom na te bootsen. Die zijn er in het Vroege Vogelbos namelijk niet zoveel. Allerlei bosdieren maken er dankbaar gebruik van. Veld- en bosmuizen vinden in de rillen een fijn woonplekje. En voor vogels – in het Vroege Vogelbos vooral roodborstjes, kool- en pimpelmeesjes – bieden ze een goede schuilplaats tegen hun vijanden.”

Oude en jonge takkenrillen
In het bos vind je rillen die in verschillende perioden zijn aangelegd. Patrick: “In rillen met verse takken zitten vaak nog besjes en zaden waar vogels en muizen van kunnen eten. En op een ril die er al wat langer ligt, groeien paddenstoelen, schimmels en korstmossen op het dode hout. Oudere rillen herken je ook aan de groene mosgroei op de takken. Ook dat mos is weer fijn voor allerlei dieren. Springstaartjes en pissebedden kunnen zich er bijvoorbeeld prima in verstoppen. En vogels maken er nesten van.”

Biodiversiteit
Sowieso is een bos met veel verschillende soorten planten, bomen, struiken en schimmels erg belangrijk, benadrukt Patrick. “Dit wordt ook wel biodiversiteit genoemd,” legt hij uit. “Biodiversiteit maakt een bos weerbaar. Stel dat een bos uit slechts één soort planten of bomen zou bestaan. Dan is er ook maar één ziekte nodig om alle bomen en planten te vernietigen.” Hij besluit zijn verhaal met een interessant weetje. “Wist je trouwens dat het zo’n tien jaar duurt voordat een gemiddelde tak helemaal verteerd is en opgegeten door schimmels? Voor een ril met meerdere takken loopt dat op tot wel dertig jaar”. 

Nog meer wetenswaardige natuurweetjes horen?
Ga dan een keer mee op pad met Buiten(w)eter Patrick! Check hier de data.