Winterafsluiting Oostvaardersbos

Zoals elk jaar is vanaf 15 januari 2015 tot medio april de openstelling van de omliggende bosgebieden van de Oostvaardersplassen gewijzigd. Dit geldt zowel voor de toegang van het publiek als voor de dieren. In de winterperiode is het van groot belang voor wilde dieren om zoveel mogelijk rust en beschutting te kunnen vinden. Verstoring van de rust betekent dat dieren zich extra gaan inspannen wat een onnodig gebruik van hun vetvoorraden betekent. Dit komt het welzijn van de dieren niet ten goede.

Welzijn staat voorop
Omdat bij Staatsbosbeheer het welzijn van de dieren voorop staat, neemt Staatsbosbeheer in de winter maatregelen. Behalve de noodzaak van rust, is het ook van groot belang dat het beheer zoveel mogelijk veilig kan plaats vinden. Tijdens het vroeg-reactieve beheer worden dieren, die hoogst waarschijnlijk de winter niet zullen overleven, ter voorkoming  van mogelijk lijden vroegtijdig afgeschoten. Dit gebeurt aan de hand van een strak vastgelegd protocol. Hierin worden zowel de weersomstandigheden en verwachtingen als de conditie en gedrag van het individuele dier nadrukkelijk meegenomen.

Openstelling
Omdat dit beheer gevaar voor omstanders zou kunnen opleveren, en zorgvuldig moet worden uitgevoerd, zijn in sommige delen van het Oostvaardersbos, Kotterbos en de Oostvaardersplassen de wandel- en fietspaden afgesloten in de winterperiode. In het Oostvaardersbos zijn vanaf 10.00.uur de fietspaden tussen de woonwijk, de spoorbaan en het Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders weer geopend.  De gewijzigde openstelling wordt ter plaatse nader met bebording aangegeven. Concreet betekent dit:
• Tijdens deze periode is het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders met de auto gewoon bereikbaar.
• Het Oostvaardersbos aan de noordwestzijde van het Hugo de Vriespad (inclusief Jan van den Boschpad) is in deze periode volledig afgesloten. Het gaat dan om het stuk bos vanaf de Jan van den Boschheuvel naar de dijk.
• Ook het bosgebied ten zuidoosten van het Hugo de Vriespad (vanaf de Jan van den Boschheuvel tot aan spoorlijn) is tussen 8.00 en10.00 uur afgesloten, i.v.m. inspectie door Staatsbosbeheer. Daarna is het tot zonsondergang toegankelijk op fietspaden.
• De fietspaden Hugo de Vriespad en Koopvaarderspad zijn tussen zonsondergang en zonsopgang en tussen 8 en 10 uur ’s ochtends geheel afgesloten. Overdag zijn zij opengesteld.
• Om na zonsondergang het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders per fiets te bereiken kan men via de fietsbrug vanuit de Stripheldenbuurt (richting Kotterbos) en dan via het Jan van den Boschpad naar de Oostvaarders. Deze zuidelijke fietsroute is ook ’s ochtends tussen 8 en 10 uur afgesloten.

Bezoekers

Om mensen toch de gelegenheid te geven om te wandelen organiseert Staatsbosbeheer ook vanaf natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in de periode van 15 januari tot 15 april voor belangstellenden regelmatig wandelingen in de afgesloten gedeelten. Hierbij is er een goede kans op het waarnemen van de dieren in hun natuurlijke, winterse omstandigheden. De wandelingen duren circa 2 uur, en zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Men moet rekening houden met slechte terreinomstandigheden, dus laarzen en goede, niet helder gekleurde kleding, verdienen de voorkeur. Na afloop is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid met de gids op het startpunt na te praten over de ervaringen opgedaan tijdens de wandeling. De kosten bedragen € 7,50 voor volwassenen, en € 5,-- voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Voor de wandelingen is opgave is noodzakelijk via de website van Staatsbosbeheer op www. staatsbosbeheer.nl /activiteiten.

Spreekuur/weblog
Voor meer informatie over de Oostvaardersplassen is er wekelijks een spreekuur met de boswachter van 13.00 tot 16.00 uur in het Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders te Almere. Of kijk op het weblog van de boswachter: oostvaardersplassen.wordpress.com

Voor informatie over de wandelmogelijkheden en de veranderde openstellen:
Buitencentrum Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad.
Tel: 0320-254585 kies 1
Openingstijden: Dagelijks van 10.00-16.00.uur ( ‘s maandags gesloten)