Biggetjes voor de Kinderboerderij

Roodbonte Husumer varken George is een week geleden bevallen van bijzondere biggetjes op Kinderboerderij de Beestenbende. Na een week mochten de biggetjes hun eerste stappen buiten doen en daar genoten ze met moeders van het heerlijke weer!

Woensdag 14 juni is varken George na een zwangerschap van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen bevallen van een prachtige set biggetjes! De biggetjes doen het goed en George is erg zorgzaam. Elke 2-3 uur gaat ze lekker liggen in het stro en geeft ze de biggetjes melk. Een week later mochten de biggetjes voor het eerst naar buiten. Het is heel bijzonder dat deze biggetjes bij Stad & Natuur in Almere geboren zijn, omdat dit varken wel een heel bijzondere geschiedenis kent.

Het Roodbonte Husumer varken is een varken dat behoort tot één van de zeldzaamste en met uitsterven bedreigde varkensrassen. Het Roodbonte Husumer varken wordt ook wel het protest varken genoemd. Eind negentiende begin twintigste eeuw ontstaan bij een Deense minderheid in Duitsland, het was deze Deenssprekende Duitse Frieze toen verboden eerbied te tonen aan de Deense vlag of om deze te hijsen. Uit protest hebben ze toen in vrij korte tijd het Roodbonte Husumer varken gefokt, waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Alle varkens van dit ras hebben sindsdien rood haar en een witte streep in het midden. In 1968 werd het ras als verloren beschouwd, maar in 1984 zijn er enthousiaste fokkers geweest die de handen ineen sloegen om het ras van de ondergang te redden!

Wil jij ook deze lieve en bijzondere biggetjes begroeten? Voor de zomervakantie zijn de biggen verhuisd van Kinderboerderij de Beestenbende naar de Schaapskooi op Stadslandgoed de Kemphaan.