Almere: twee bomen rijker!

Moerascypres (Taxodium distichum) - Klein Duimpje

Ooit stond de voorganger van deze boom een paar meter verderop in het huidige Overgooi, in een tuin aan de andere kant van de sloot. Toen was dit gebied nog geen woonwijk, maar waren er boerderijen en groeiden gewassen op de akkers. De landbouwbedrijven zijn verdwenen, woningen zijn er voor in de plaats gekomen. De Almeerder Jeannet Prehn wilde de mooie en fors uitgegroeide boom bewaren, zodat hij kon pronken als levende herinnering in de nieuwe woonwijk. Daartoe deed ze een voorstel aan de gemeente, die enthousiast reageerde. Er is veel misgegaan, maar de vasthoudendheid was uiteindelijk groter. Deze moerascypres herinnert aan de ooit mooie boom en aan de aanhouder die wint.

IJzerboom (Parrotia persica) - Bert Gijsbertsboom

Geboren in Flevoland en opgeroeid op het nieuwe land is een typisch Flevolandse eigenschap in hem gevaren: blijven pionieren. Want de uitdagingen van het nieuwe land zijn onweerstaanbaar: werken aan een leefomgeving en een samenleving in wording. Bert Gijsberts is directeur van het groenbedrijf Boogaart Almere dat in 2011 haar vijfentwintig jarig bestaan vierde. Daarnaast vervult hij sinds jaar en dag een verscheidenheid
aan functies bij maatschappelijke organisaties, variërend van vrijetijdsvereningen tot werkgeversorganisaties. En die inzet is niet zonder een visie: de samenleving ondernemender maken en het ondernemen maatschappelijker maken.

Het uitgebreide verhaal over deze bomen vindt u op www.boomverhalen.nl. Beide bomen zijn onderdeel van het project ‘Boomverhalen, een kleine geschiedenis van Almere’, een initiatief van het Genootschap het Levende Huis.