Like Stad & Natuur Almere

De Oostvaarders

Oostvaardersbos weer volledig geopend

4 mei 2018

De gebieden waren afgelopen winter, net als voorgaande winters, vanaf begin januari tijdelijk afgesloten voor recreanten en opengesteld voor de grote grazers. De grote grazers konden hier in de winter hun rust vinden, zonder dat ze daarbij verstoord werden. Omdat de temperaturen stijgen en de grasgroei op gang komt, trekken de dieren langzaam deze gebieden uit richting de grazige vlaktes.

Voorjaar
"Van sommige mensen kregen we de vraag waarom de wandelgebieden niet eerder open gingen. Vaak was de reactie “het voorjaar is toch al begonnen?” Zo werkt het in de natuur niet. Voor mensen voelen de eerste zonnestralen als voorjaar. Maar de natuur komt dan pas langzaam op gang. Dit heeft tijd nodig. Dieren moeten zich aanpassen en kunnen langzaam weer meer gaan eten als de grasgroei door de hogere temperaturen weer op gang komt. Daarom geven we de natuur de tijd en wachten we tot we zeker weten dat de dieren uit zichzelf weer naar de vlaktes trekken," aldus Staatsbosbeheer. 

Afgelopen winter
Het afgelopen winterseizoen duurde langer en daardoor waren de gebieden langer gesloten. Omdat de natuur nu aangeeft dat de rustgebieden niet meer nodig zijn stelt Staatsbosbeheer deze weer open. Wel vragen ze mensen om op de paden te blijven. Er zijn nog wel dieren aanwezig en die mogen niet onnodig verstoord worden. Mensen die buiten wegen en paden komen kunnen daarvoor een boete krijgen.