De Oostvaarders

24°C

Architectuur

De verschillende verschijningsvormen van de Oostvaarders
Het natuurbelevingcentrum is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Drost + Van Veen architecten. Het gebouw heeft verschillende verschijningsvormen. De entree, met zijn verticale vorm, is een bescheiden maar uitnodigend baken dat oprijst uit het vlakke land. Richting de Oostvaardersplassen wordt het gebouw steeds breder. Met op de kop een panoramaruimte die over de dijk letterlijk het natuurgebied in steekt. Hier eindigt het rumoer van de stad in een oase van rust. In de gevel is de gedaanteverwisseling herkenbaar aan de veranderende vormen van de ramen op de verdieping. De gevelbekleding versterkt dat effect. De gevel bestaat uit houten panelen met wisselende diagonale plankenbetimmering. Het kleurgebruik is geïnspireerd op de omgeving. De zwarte kleur is ontleend aan het donkere silhouet van de grote grazers aan de horizon. Voor de constructie van de dragende delen van het gebouw, is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van een natuurlijk materiaal: hout. Het systeem dat is toegepast heet ‘Lenotech’. Eén van de voordelen is dat het skelet van een gebouw met Lenotech in korte tijd in elkaar kan worden gezet. Ook kon hiermee het overstek van de panoramaruimte gerealiseerd worden. Lees ook de pdf van de architect.