Feestelijke (her)opening Klokhuis

Vrijdag 21 april heeft Stichting KinderCasla het gebouw Het Klokhuis in eigendom overgedragen aan de gemeente Almere. Burgemeester Franc Weerwind heeft daarna het Klokhuis officieel (her)opend met groep 7 & 8 van basisschool de Achtbaan.  Ze hebben samen een lint doorgeknipt en een Klokhuis-taart aangesneden. 

Het gebouw Klokhuis is in 2011 geopend door, toen nog, prinses Maxima, ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het kinder TV programma Het Klokhuis. Er is een prijsvraag uitgeschreven onder kinderen om een duurzaam gebouw te ontwerpen. De ideeën van zes kinderen zijn verwerkt in het ontwerp: het is een  prachtige grote taart geworden met een kers bovenop! De bouw van het gebouw is destijds mogelijk gemaakt door gemeente, provincie en een aantal bedrijven. Daarna heeft de Stichting KinderCasla het gebouw beheerd en educatie verzorgd voor kinderen over duurzaam bouwen en wonen en gezond leven. Sinds 2014 heeft Stad & Natuur Almere deze taak overgenomen. Afgelopen jaar zijn er diverse gesprekken geweest tussen de gemeente Almere, Stichting KinderCasla en Stichting Stad & Natuur Almere. De uitkomst hiervan is dat de gemeente het gebouw aankoopt van KinderCasla en Stad & Natuur de komende vijf jaar de opdracht geeft het gebouw te programmeren.

De zingende rondleider Daniel van der Zee geeft samen met vrijwilligers rondleidingen door het bijzondere gebouw. De techniekworkshops en educatieve kinderfeestjes geven kinderen en hun ouders inzicht in bijv. hoe werkt zonne- en windenergie. Bovendien plant Stad & Natuur komend najaar een boomgaard aan rondom het Klokhuis waar bewoners straks heerlijk kunnen genieten van de appeltjes en samen meehelpen om de bomen te snoeien. Binnenkort zal het programma voor het Klokhuis weer op de website verschijnen.