Onderwijs nieuws

Een leuk en leerzaam inkijkje in de praktijk

14 november 2023

Komend jaar zal Stad & Natuur op het Almeerderstrand de switch maken van een pop-upstrandtent naar een vaste locatie. Op deze plek willen we bezoekers dan ook laten experimenteren met water. In nauwe samenwerking met het Almeerse onderwijs zijn hiervoor diverse educatieve waterspeel- en leertoestellen bedacht en ontworpen.

Eerst hebben eerstejaars technasiumleerlingen van Helen Parkhurst ideeën bedacht. Daarna kregen studenten Engineering bij Windesheim in Almere de opdracht om de beste ideeën van de scholieren uit te werken en te vertalen naar een betaalbaar en productieklaar ontwerp. Ida Feddes, docent Engineering bij Windesheim, blikt terug op een leuke en leerzame samenwerking.

Levensechte voorbereiding

Ida vond het erg nuttig om haar studenten aan deze opdracht te laten werken. ‘Ze hebben niet alleen geleerd om na te denken over het ontwerpen van educatieve producten voor kinderen, maar ook ervaring opgedaan met het maken van een ontwerp voor een echte opdrachtgever. Het gaf ze een levensecht inkijkje in welke aspecten je in zo’n ontwerpproces allemaal kunt tegenkomen,’ aldus de docent.

Bij Engineering leren de studenten diverse producten te ontwikkelen. Ida: ‘Door deze opdracht voor Stad & Natuur doen ze ervaring op met ontwerpprojecten. Daarmee is dit project een goede voorbereiding op hun comakership en afstuderen.’

Leuke en leerzame samenwerking

De samenwerking met de technasiumleerlingen van Helen Parkhurst was ook een mooi aspect volgens Ida. ‘Dit was een leuke en leerzame samenwerking, waarbij de studenten de ideeën van de scholieren als input konden gebruiken. Daarnaast hebben de studenten de leerlingen geïnterviewd als doelgroep voor hun eigen ontwerp. De scholieren waren ook aanwezig bij de tussentijdse presentatie en konden zien hoe hun ideeën zijn meegenomen in de ontwerpen van de studenten.’

‘We zijn ook blij dat Stad & Natuur door deze opdracht een bijdrage wil leveren aan het projectonderwijs van Windesheim en zo invulling geeft aan de praktijkkant van het ontwerpen,’ besluit Ida.

Hier kun je onder 'updates' het ervaringsverhaal van de betrokken Helen Parkhurstdocent lezen. Er staat ook een interview met twee Windesheimstudenten.