Onderwijs nieuws

In de klas aan de slag met afval = grondstof tijdens de Week van de Circulaire Economie

16 januari 2023

Van 6 t/m 10 februari vindt de jaarlijkse ‘Week van de circulaire economie’ plaats. Een moeilijk woord dat betekent dat afval niet weggegooid wordt, maar een grondstof is om nieuwe producten mee te maken. Stad & Natuur biedt namens het Upcyclecentrum van de gemeente Almere lessen aan rond dit thema met verschillende circulaire ondernemers uit de stad.

In Almere bestaat PRICE. Dat staat voor Praktijk-en Innovatiecentrum Circulaire Economie. Een lange naam, maar eigenlijk betekent het dat we altijd op zoek zijn naar hoe we met mensen en organisaties kunnen samenwerken. Dit doen we omdat we geloven in een wereld die klaar is voor de toekomst. Daarvoor beginnen we in Flevoland en natuurlijk samen met jou! Er is onwijs veel te leren en te doen op dit onderwerp, maar waar begin je? Daarom hebben wij de handen in een geslagen met Stad & Natuur om de lessen toegankelijk te maken voor een nieuwe groep leerlingen. Wij zien jou als talent van de toekomst en zijn klaar om je in actie te zetten, doe je met ons mee?

Gratis lessen

Er worden door PRICE verschillende lessen gratis aangeboden in de week van 6 t/m 10 februari. Deze lessen vinden plaats op school. Dus: ga met je klas aan de slag met de circulaire economie! Er zijn een beperkt aantal lessen beschikbaar, dus wees er snel bij. Boeken doe je via de website www.stadennatuur.nl/inschrijven gebruik als zoekterm ‘Circulaire economie’.

Welke lessen kun je doen?

De goudsmid in de klas
Groep 1 t/m 8

Wist jij dat metaal eindeloos herbruikbaar is er kan altijd een nieuw object van gemaakt worden. Ga aan de slag met een eigen geupcycled sieraad! Duurzame goudsmid Isolde de Ridder vertelt graag over haar bijzondere beroep en waarom zij de keuze heeft gemaakt om duurzaam te produceren. Het delven van goud heeft een enorme impact op de aarde, terwijl goud ook te vinden is in veel van onze apparaten. Ga samen met Isolde op school aan de slag en ontwerp je eigen geupcyclede sieraad.

Zwervend Afval met docent en vuilniswagen van de gemeente Almere
Groep 1 t/m 8

Bij dit schoolbrede project over zwerfafval staat de vraag ‘wat is (zwerf)afval?’ centraal. Met behulp van verschillende werkvormen en verdiepingsopdrachten werken leerlingen aan dit thema. Vragen die onder andere aan bod komen zijn: wat vind ik belangrijk aan dit thema? Wat heeft (zwerf)afval met mij te maken? Wat kan en wil ik er aan doen? Het project is een combinatie van praktische opdrachten, eigen ervaring, onderzoek doen, informatie verwerken, zelf nadenken en filosoferen. Tijdens een van de lessen gaan leerlingen zwervend afval verzamelen in de schoolomgeving. Hoeveel kilo afval verzamelen jullie? Ook de vuilniswagen komt op school. Leer alles over het ophalen van gemeente afval van een echte vuilnisman en neem een kijkje bij de wagen.

Gigagieter, van plastic naar boom
Groep 4 t/m 8

Er staat iets bijzonders achter het Upcyclecentrum: een GIGA-gieter van maar liefst 11 meter hoog, gemaakt van – je raad het al – AFVAL! Heb jij wel eens wat weggegooid dat nog prima te gebruiken was? Wat misschien wel naar een klasgenoot of de Kringloopwinkel gebracht kon worden? De GigaGieter laat zien wat wij allemaal weggooien, welke impact dit heeft op het milieu en hoe we dit kunnen omdraaien. Op naar een circulaire economie! Leer alles over upcyclen en het hergebruiken van plastic. Ga daarna aan de slag met je eigen geupcyclede boom van ingezameld klein plastic afval.

3-cycle, van shredderfiets tot product
Groep 6 t/m 8

Yes! Recyclen is leuk! Spring op de fiets en maak van oud plastic iets nieuws. Leer hoe je van rommel iets waardevols kan maken door zowel te recyclen als te upcyclen. Er zit een heel proces achter het recyclen van materialen. Samen met de mannen van 3-cycle ga je daarmee aan de slag. Met een speciale shredderfiets, oud plastic en keihard werken gaan we op weg naar gerecyclede producten.

Afval=grondsTOF met afvaldocent
Groep 6 t/m 8

Hoeveel afvalstromen vind je op school? Ga met de leskist Afval=grondsTOF en een speciale afvaldocent aan de slag in de klas! Onderzoek wat afval is, hoeveel jullie weggooien en hoe je hier verandering in kan aanbrengen. Bekijk welke afvalstromen er allemaal te vinden zijn en hoe die hun weg van de prullenbak naar een nieuw leven bewandelen. Kunnen jullie een verschil maken in de afval gewoontes van de school?

 

Meer informatie over de lessen en de beschikbaarheid vind je op www.stadennatuur.nl/inschrijven zoekterm ‘Circulaire economie’. Zijn de gratis lessen volgeboekt maar wil je wel graag in de week van de circulaire economie met de klas aan de slag met dit thema? Dan kan dat ook tegen betaling. Mail dan educatie@stadennatuur.nl of bel 036-5475050.