Stad & Natuur nieuws

Help mee in de strijd tegen zwerfafval en speel tijdens het opruimen zwerfafvalbingo!

5 maart 2021
Is het je wel eens opgevallen dat de natuur best wel vol afval ligt? Dit zogenaamde zwerfafval doet er in de meeste gevallen jaren over om te vergaan en is ontzettend slecht voor de natuur. Geschat wordt dat er elk jaar zo'n 50 miljoen (!) kilo op straat of in de zee belandt. Tijd om op te ruimen dus. Wist je bijvoorbeeld dat een wegwerp mondkapje zo goed als onafbreekbaar is? En dat een banaan ook al snel een jaar in de natuur zwerft voordat het vergaan is? En dat blik minstens 50 jaar blijft liggen?
 
Vanaf 31 december 2022 komt er gelukkig statiegeld op blikjes. Jaarlijks gaan er zo'n 2 miljard blikjes over de toonbank en 150 miljoen daarvan verdwijnen in het milieu... Die daar vervolgens dus minstens 50 jaar liggen. Maar in de tussentijd is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! De collega's van Stad & Natuur zijn alvast begonnen en dagen jou uit om een bingokaart vol zwerfafval op te ruimen. 
 
Je kunt bij de Gemeente Almere Supporter van Schoon worden via deze link een gratis afvalgrijper ontvangen! Vervolgens kun je hier de zwerfafvalbingokaart downloaden en aan de slag! Deel je opruimactie vooral via #ontdekjestadennatuur
 
En doe mee aan de week van Almere Schoon, die loopt van maandag 15 tot en met zaterdag 20 maart! In die week roepen we iedereen op om een #opschoonommetje te maken, in je eigen tijd rondom je eigen huis. Als je je actie aanmeldt via almere.nl/schoon kunnen wij materialen voor jouw opschoon-ommetje verzorgen.