De Oostvaarders nieuws

Nationaal Park Nieuw Land zoekt recreatieondernemers die het verschil willen maken voor hun gasten

21 december 2021

Natte graslanden, eilanden, ontelbare vogelsoorten en natuurlijk de zeearend: Nationaal Park Nieuw Land is een aantrekkelijke bestemming voor recreanten. In het voorjaar start de tweede editie van het programma Gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land. De ondernemers leren en ontdekken alles over natuur, landschap en cultuurhistorie in hun omgeving en hoe deze beleving over te brengen naar hun gasten.

Nationaal Park Nieuw Land bestaat nu ruim drie jaar en is volop in ontwikkeling. Naast de ontwikkeling van natuur en beleving in het gebied, bouwt het nationaal park aan een netwerk van ambassadeurs die het jongste nationaal park van Nederland een warm hart toedraagt. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: ‘Samen met de gastheren en gastvrouwen worden er nieuwe producten en arrangementen ontwikkeld die naadloos aansluiten bij de identiteit van Nationaal Park Nieuw Land. Deze arrangementen worden vervolgens gepromoot via de kanalen van het nationaal park. Zo willen we meer bezoekers verleiden om naar dit fantastische natuurgebied te komen.’

Onderscheidend ondernemen

Tijdens het programma IVN Gastheer van het Landschap verdiepen recreatie- en horecaondernemers zich gedurende drie dagdelen in het landschapsverhaal van het Nationaal Park, de flora en fauna, cultuurhistorische waarden, recreatieve mogelijkheden en de bijzondere natuurparels. Daarnaast is een veldexcursie waarin de ondernemers met eigen ogen ervaren wat het gebied allemaal te bieden heeft onderdeel van het programma.

Eerste editie een succes

De eerste editie is inmiddels bijna afgerond. Recreatieondernemers uit Lelystad en Almere hebben een intensief programma gevolgd en het gebied nóg beter leren kennen. Nieuwe samenwerkingen ontstaan zoals die tussen YogaHarTlopen en Steppin Lelystad en eerste ideeën voor nieuwe arrangementen komen van de grond. De ondernemers kijken terug op een geslaagd programma: ‘Ik vind de contacten met andere ondernemers en de goede informatie over Nationaal Park Nieuw Land echt van meerwaarde. Wij kunnen nu goed vertellen over deze mooie gebieden in onze polder’, aldus Lidwien Vos de Wael van Wijngaard El Placer. 

Na het afronden van het programma mogen ondernemers zich profileren als Gastheer/Gastvrouw van het Landschap met een bijbehorend certificaat en gevelbordje. Het IVN-programma Gastheer van het Landschap bestaat al meer dan tien jaar. De ondernemers sluiten zich aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland. Gastheer/Gastvrouw van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land wordt georganiseerd door IVN Flevoland in samenwerking met Visit Flevoland en Nationaal Park Nieuw Land. Hiervoor werken zij samen met de gebiedsbeheerders Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevo-landschap.  

De data voor de cursus in het voorjaar van 2022 zijn vastgesteld op 1, 15 en 29 maart, 12 april en een terugkomdag op 23 mei. Alle recreatieorganisaties in en rondom Nationaal Park Nieuw Land kunnen zich aanmelden. Denk aan verblijfsaccommodaties, jachthavens, dagrecreatiebedrijven, agro-ondernemers, musea en VVV’s. Deelname kost 50 euro per persoon. Aanmelden kan via de website van IVN Flevoland.