Het Vroege Vogelbos nieuws

Eerste lammeren van 2022 geboren in de Schaapskooi Vroege Vogelbos

21 februari 2022

In de schaapskooi in het Vroege Vogelbos zijn de eerste lammeren van 2022 geboren. De eerste lammeren zijn van het Flevolander ras. Tot eind maart verwacht Stad & Natuur in het Vroege Vogelbos nog  lammeren van het ras Flevolander, Drents Heideschaap, Zwartbles en Shetland schaap. Wie in de voorjaarsvakantie wil komen kijken, is van harte welkom. De lammeren zijn goed zichtbaar via het raam aan de voorkant van de schaapskooi.

Het Vroege Vogelbos is sowieso een leuk uitje in de voorjaarsvakantie. Er zijn allerlei activiteiten bij Stad & Natuur. Zo kun je in het bos de nieuwe speurtocht Schaapje in het bos doen, waarmee je met zwartbles Zoë op ontdekkingstocht door het bos gaat. Ook zijn er twee excursies Uitvogelen, uiteraard over vogels, gepland op dinsdag en vrijdag.

De schapen van Stad & Natuur spelen een grote rol in de begrazing van de Reuzenberenklauw in het Vroege Vogelbos. En Stad & Natuur draagt met haar schapen ook bij aan het in stand houden van deze zeldzame schapenrassen in Nederland. Het Flevolander schaap is een schapenras dat in de jaren ‘70 gefokt is in een instituut in Lelystad. Vandaar de naam: Flevolander schaap! Een ras dat in Almere daarom zeker niet mag ontbreken. Dit ras is in dienst als wandelende grasmaaier, vooral voor de bestrijding van de (reuzen)berenklauw en draagt daarmee zijn steentje bij aan de begrazing in het Vroege Vogelbos en in weides in het Beginbos langs de A6. De schapen worden gekeurd voor het stamboek, dat in Nederland in leven is geroepen door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen om de rassen met hun specifieke kenmerken te behouden.

Op zondag 10 april vieren we in het Vroege Vogelbos het Lentefeest, waarbij de lammeren naar buiten gaan. Ook zijn er dan allerlei workshops, excursies en leuke activiteiten voor het hele gezin.