BELEEF 2015: Almeerse leerkrachten vol inspiratie cultuur- en natuureducatie

Almere - Meer dan 150 leerkrachten uit Almere zijn gistermiddag vol inspiratie vertrokken van stadslandgoed de Kemphaan, waar ze hebben deelgenomen aan het onderwijsevenement ‘Beleef 2015’. Bij meer dan 50 partners hebben zij kennis gemaakt met verschillende mogelijkheden voor cultuur- en natuureducatie in hun school. De net geïnstalleerde gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland verrichte de openingshandeling. Wethouder René Peeters sloot het evenement af door het belang van belevingsgericht onderwijs te onderstrepen en het uitreiken van het diploma ‘intern cultuur coördinator’ aan 20 leerkrachten.

Samen met meer dan 50 partners zetten Collage Almere en Stad & Natuur, zich in aanvullend onderwijs te bieden waarbij de leerlingen praktijkervaring opdoen en kennis maken met beroepen, zoals kunstenaars, boswachters, boeren, technici, biologen. De leerkrachten gingen zelf aan de sla. Ze leerden bijvoorbeeld zelf vuur te maken, deden proefjes met NEMO en kregen korte impressies van verhalenvertellers en voorstellingen. Een leerkracht na afloop: ‘Wat een hoop inspiratie heb ik opgedaan, mijn hoofd tolt er van. In het nieuwe schooljaar gaan we hier zeker mee aan de slag!’ Voor het nieuwe schooljaar zijn de onderwerpen uitgebreid met educatie over water, techniek en voeding & gezondheid.

De organisaties
Collage Almere en Stad & Natuur Almere hebben sinds twee jaar de handen ineen geslagen als aanbieders van cultuur en natuureducatie in Almere. Beleef! is het jaarlijkse inspiratiemoment voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs en kinderopvang. In één middag kunnen zij zelf een brede selectie uit het aanbod zelf ondervinden!

Collage Almere is het centrum voor cultuuronderwijs, gestart op 1 augustus 2013, dat het kunst- en cultuuronderwijs in Almere vorm geeft in samenwerking met vele culturele partners en aanbieders. Adviseren, inspireren en verbinden is het motto. Naast het faciliteren van kwalitatief goed aanbod adviseren de medewerkers van Collage scholen bij het maken van hun beleid voor kunst- en cultuuronderwijs. Teamtrainingen en scholing zijn onderdeel van dit programma.
Stad & Natuur Almere wil de stad met de natuur verbinden, samen met verschillende partners, op al haar locaties. Zodat iedereen de unieke natuur van Almere kan ontdekken en beleven. Educatie, recreatie en ontmoeting staan centraal. De ambitie is natuureducatie in te bedden in de doorgaande leerlijn, in dagarrangementen en in het binnen- en buitenschools leren. Daarnaast wil S&N de ontwikkeling van kinderen en een gezonde levensstijl stimuleren, door natuureducatie te verbinden met cultuur, sport, rekenen en taal. Het is belangrijk om kinderen de natuur te laten beleven in hun eigen omgeving. 

Deelnemers Beleef 2015 

Deelnemers beleef 2015

Deelnemers beleef 2015