Boomfeestdag 2024 met Letterland en De Omnibus

Woensdag 20 maart vierde Almere de jaarlijkse Boomfeestdag. Aan de Argonweg tegenover de brandweerkazerne zijn door circa 50 leerlingen uit groep 6 van de nabijgelegen scholen Letterland en De Omnibus uit het nabijgelegen Literatuurwijk bomen geplant. De eerste boom werd samen met  wethouder Luijendijk van de gemeente Almere en vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Stad & Natuur, de gemeente en Boogaart geplant. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Het Boomfeestdag-jaarthema is dit jaar ‘Opgroeien met bomen’. Hierin staat de leefomgeving van kinderen centraal. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

De kinderen hebben deze ochtend vol energie zo’n 200 bomen geplant, waaronder de fladderiep, de zwarte els, winterlindes, beuken, wilgen, esdoorn, lijsterbessen en zoete kersen. Het viel wethouder Luijendijk op dat de kinderen er zin in hadden: ‘De kinderen zijn enthousiast, goed voorbereid en zingen luid het Boomfeestdag-lied mee.’ Een van de aanwezige kinderen: ‘Als ik later groot ben ga ik met mijn vriendinnetje bij onze geplante bomen kijken!’  

Jaarlijkse traditie
Stad & Natuur en haar voorloper, het gemeentelijke natuurcentrum het Eksternest, organiseren traditiegetrouw de Boomfeestdag in Almere. Dit doet zij samen met partners Staatsbosbeheer, gemeente Almere en groenaannemers, zoals dit jaar Boogaart Almere. Stad & Natuur bestaat dit jaar 15 jaar. De afgelopen 15 jaar zijn er circa 4500 bomen geplant door basisschoolleerlingen. De bomen staan door heel Almere, in elk stadsdeel van het Cascadepark in Almere Poort tot de Sieradenbuurt in Almere Buiten. Het gaat om kleine bomen, maar ook grote lindes van 4 à 5 meter en fruit- en notenbomen. De voorloper van Stad & Natuur, het gemeentelijke natuurcentrum het Eksternest, organiseerde ook al sinds jaar en dag de Boomfeestdag in Almere, dus feitelijk zijn er nog veel meer bomen geplant tijdens de Almeerse Boomfeestdag. Op de website www.boomverhalen.nl is zelfs te lezen dat de eerste boomfeestdag in Almere in 1977 werd gehouden, waarbij Prinses Margriet de achtenveertigmiljoenste boom van Flevoland plantte! Met recht kan dus gezegd worden dat de stad, de kinderen en de bomen samen opgroeien!