Eerste diploma's Groengroeiers voor Shri Ganesha

De leerlingen van Shri-Ganesha ontvingen als eerste groep hun diploma Groengroeiers uit handen van Liesbeth Bronkhorst, directeur Stad & Natuur. Groengroeiers is een indoor moestuinlesprogramma waarbij leerlingen kennismaken met het telen van groenten, gezonde voeding, stadslandbouw en duurzaamheid. De jonge onderzoekers experimenteren met verschillende groeifactoren. Ze gaan stekken en vermeerderen. Ze ontwerpen een eigen moestuin en telen microgroenten. De laatste les is een proeffestijn waarbij de geteelde groenten worden geoogst en verwerkt in een heerlijk gezond recept!

Groengroeier is een nieuw en uniek lesprogramma speciaal ontwikkeld voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Samen met studenten van Windesheim opleiding Engineering, Aeres MBO Toegepaste Biologie en atheneum leerlingen van Park Lyceum heeft Stad & Natuur het lesprogramma ontwikkeld. Het lesprogramma Groengroeiers maakt onderdeel uit van het programma Groene Gezonde Verbinding van de gemeente Almere. De gemeente Almere, Talent in Opleiding (TIO), GGD Flevoland en Stad & Natuur willen gezamenlijk werken aan betere leerprestaties door het stimuleren van een gezonde leefstijl.

Ervaringen:
Het programma is door de scholen goed ontvangen. De leerlingen zijn enthousiast! De kracht in het lesprogramma zit vooral in het zelf onderzoeken en ontwerpen.  Uitdaging en beleving staat centraal! Als jonge onderzoeker stel je je eigen onderzoeksvragen en denk je vooraf na of je verwachting uitkomt of niet. Super leuk om dit proces ook bij leerlingen te zien.

Win - Win
Docenten zijn ook positief en enthousiast. Een bijkomstigheid is dat de leerkrachten de afgelopen weken 1,5 uur een halve klas hebben gehad. Een docent gaf aan dat ze nu eindelijk eens tijd heeft om prakrijkrekenlessen te geven. Een andere docent heeft een groep die extra aandacht aan het vak begrijpend lezen kunnen besteden.

Diploma Groengroeiers