Onderwijs nieuws

Eigen bloembollen planten op de Floriade-kavel.

15 november 2021

Leerlingen planten tulpenbollen op eigen Floriade-kavel

In het Ecodistrict aan de zuidkant van het Floriade-terrein, waar één van de ingangen van Floriade Expo 2022 komt, gaan dit najaar 30.000 biologische tulpenbollen de grond in. Acht klassen van acht verschillende Almeerse basisscholen kregen hun eigen kavel toegewezen en plantten ieder een deel van de bloembollen.

Onder leiding van landschapsarchitect Niek Roozen, medewerkers van Stad & Natuur Almere en gemeente Almere gingen de leerlingen aan de slag. Ze kregen uitleg over Floriade, het arboretum, het Ecodistrict, tulpenbollen en gidssoorten. Daarna mochten de bollen geplant worden.

Tulpen in het Ecodistrict

Het Ecodistrict in Floriade maakt deel uit van de toekomstige ecologische verbindingszone, ten zuiden van de A6. Er wordt tijdens Floriade aandacht besteed aan insectenbosjes, het belang van bijen en vlinders en aan gidssoorten. In het gebied zijn de arboretumranden met de letter T -de botanische naam van een tulp is Tulipa- beplant. Er komt een variëteit aan tulpen zoals Ballerina, Novi Sun, Royal Virgin en Ingens. De tulpen bloeien opvolgend van april tot en met eind mei en zijn afkomstig van Tulipsgreen, een biologische tulpenbollenteler uit de Noordoostpolder die zich hard maakt om alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen te werken.

 Eigen kavels voor scholen

De kavels in het Ecodistrict zijn erg geschikt om scholen en leerlingen te betrekken bij Floriade en de groene stad van de toekomst. De klassen hebben een eigen kavel in deze zone toegewezen gekregen. In het voorjaar 2022 komen de klassen weer terug op hun kavel om het tweede deel in te zaaien met één- en tweejarigen bloemen. Tijdens de Expo zijn de leerlingen ook welkom om te komen kijken hoe mooi de kavel in bloei staat. Het eigenaarschap en de verzorging van de kavel ligt bij de Floriade-organisatie.

Floriade lesprogramma’s

Almeerse basisscholen krijgen in het kader van Floriade drie programma’s aangeboden:

  1. Het gratis online lesprogramma Floriade in de klas. Een digitaal lesprogramma via het platform LessonUp van Kidsweek in de Klas, dat samen met Stad & Natuur is ontwikkeld.

 

  1. FloriALLY, het verdiepingsprogramma voor Almeerse basisscholen, ontwikkeld door Stad & Natuur en Collage-Almere. Het educatieprogramma wordt aangeboden met lessen op het gebied van natuur, milieu, techniek, duurzaamheid, kunst en cultuur en blijft ook na Floriade bestaan.

 

  1. Vanaf de openingsdatum op 14 april 2022 kunnen schoolklassen op schoolreis naar Floriade. De leerlingen gaan op expeditie in het park en kunnen genieten van een voorstelling in het bostheater. Schoolreizen zijn nu al te boeken.

De basisscholen hebben met het planten van deze bloembollen een steentje bijgedragen om Floriade nog kleurrijker te maken voor een groen dagje uit.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale  partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

 

 

Almeerse schoolklassen fleuren Floriade-terrein op met bloembollen

Foto: Feenstra Fotografie - Almeerse schoolklassen fleuren Floriade-terrein op met bloembollen