Onderwijs nieuws

Floriade Kids programma: spelenderwijs leren over duurzaamheid

7 april 2021

Floriade Expo 2022  wil graag een belangrijke rol spelen in het overbrengen van de urgentie van het thema Growing Green Cities aan de generatie van de toekomst. Het Floriade Kids programma prikkelt kinderen op een speelse en educatieve manier. Kinderen leren meer over duurzame thema’s met het Floriade-lesprogramma en beleven Floriade in de klas. Tijdens een schoolreis naar Floriade ontdekken de kinderen creatieve oplossingen die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. Ze proeven, voelen en ruiken wat de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft en maken een wereldreis langs deelnemers uit binnen- en buitenland. Floriade werkt samen met twee sterke partners: Stad & Natuur in Almere en Uitgeverij Young & Connected in Amsterdam.

 

Dinsdag 6 april hebben Frank Groot, directeur van Sterrenschool De Ruimte (Prisma) en Yvonne Penne, directeur van Sterrenschool Het Universum (ASG) uit Almere als eerste scholen de schoolreis naar Floriade geboekt.
“Samen leven in duurzaamheid. Floriade neemt je mee op reis!”, aldus Frank Groot, directeur van Sterrenschool De Ruimte.

Op de foto van De Ruimte vlnr: Liesbeth Bronkhorst, directeur Stad & Natuur, Frank Groot, directeur van Sterrenschool De Ruimte (Prisma) en leerlingen Stella de Gijsel, Kai Betker, Cameron Kensmil en Yen-Linh Pham van groep 6B en Yoël Schuller, Manager Bestuursadvies en Projecten Floriade Expo 2022

“Groen, moet je doen, daarom gaan wij met onze klassen naar Floriade.”, aldus Yvonne Penne, directeur van Sterrenschool Het Universum.

Op de foto van Het Universum, vlnr: Liesbeth Bronkhorst, directeur Stad & Natuur, Yvonne Penne, directeur van Sterrenschool Het Universum (ASG) en Yoël Schuller, manager Bestuursadvies en Projecten Floriade Expo 2022

“Het betrekken van de jeugd is een van de speerpunten die de Nederlandse Tuinbouwraad Floriade heeft meegegeven en we willen graag jongeren meer leren over de duurzame thema’s van Floriade en Floriade laten beleven in de klas. Jongeren hebben een sterke ambitie om met duurzaamheid aan de slag te gaan, maar vinden het vaak moeilijk hoe ze dat kunnen vormgeven in hun eigen omgeving en dat willen we juist hier in 2022 laten zien met als doel dat we in 2030 de duurzaamheidsdoelen van de VN realiseren.”, aldus Yoël Schuller, manager bestuursadvies & projecten.

‘’Kinderen vormen de generatie van de toekomst en door hen te betrekken bij duurzame thema’s bereiken we de groene, duurzame en leefbare stad die we allen beogen. Met een bezoek aan de Expo willen we kinderen inspireren en handvatten aanreiken, waarmee ze grip krijgen op de uitdagingen van Growing Green Cities. Door een kennismaking met lokaal gezond voedsel, duurzame principes in de tuinbouw, hernieuwbare energiebronnen, technologie en innovatie wil Floriade de kinderen hoopvol het park laten verlaten met een duidelijk beeld van wat ze bij kunnen dragen aan hun eigen groene toekomst.‘’ aldus Elisabeth de Jong, projectmanager Floriade Kids.

Stad & Natuur is dé partij voor natuur- en milieueducatie in Almere en activeert jong en oud om een positieve bijdrage te leveren aan de groene, gezonde en duurzame stad. Zij ontwikkelen in nauwe samenwerking met Floriade een aantal lesprogramma’s voor scholen om de kinderen op een creatieve en interactieve manier op hun schoolreis voor te bereiden. Daarnaast maakt Stad & Natuur samen met Floriade expedities voor verschillende leeftijdscategorieën langs de highlights van het Floriade-park. Het ontwikkelde materiaal is met vijf ambassadeurscholen uit Almere getoetst: (ASG) Sterrenschool Het Universum, (ASG) De Klaverweide, (Prisma) Sterrenschool De Ruimte, (Prisma) De Verwondering en De Vrije School.   

“Vanuit onze rol en ervaring met educatie voor natuur, milieu en duurzaamheid dragen wij bij aan het positieve, groene en innovatieve karakter van Almere en met Floriade dus landelijk. Het thema Growing Green Cities en de subthema’s groen, voeding, gezondheid en energie van Floriade past hier helemaal in.”, aldus Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur.

Young & Connected bereikt zowel scholen als families met kinderen met het educatieve en inspirerende Kidsweek, het magazine Samsam en het Kidsweek in de Klas programma. Hun vertaalslag naar de belevingswereld van kinderen zal Floriade helpen de leslijn voor kinderen in de markt te zetten en kinderen enthousiast te maken over Floriade en het thema Growing Green Cities en de subthema’s.

Het Floriade lesprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:
-Gratis lesprogramma in de klas ontwikkeld i.s.m. Young & Connected en Stad & Natuur
-4 leslijnen, voor onder- en bovenbouw & Kids Expedities
-FloriALLY, verdiepingsprogramma voor Almeerse basisscholen, ontwikkeld door Stad & Natuur en Collage-Almere
-Meer informatie en inschrijven via: floriade.com/schoolreizen