Onderwijs nieuws

Doe mee aan de Flevolandse Kantine Challenge

2 september 2021

Zet jongeren aan het roer van hun eigen kantine

Voor iedere school is het een  uitdaging: hoe zorg je voor een kantine met een gezond aanbod van producten die tegelijk  ook zo aantrekkelijk en leuk is voor  leerlingen dat ze niet massaal op jacht gaan naar een goedkope snack buiten school.  Jongeren maken graag een vrije keuze en het moet wel vullen en betaalbaar zijn. Maar ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk gezondheid is en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom deze challenge; wat zouden ze het liefst eten en hoe kan de schoolkantine de gezondere en duurzamere keuze tot de aantrekkelijke keuze maken? Het wordt tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten  van hun eigen schoolkantine.

Doe mee, en maak een eigen kantinesnack
Ga aan de slag en bedenk een lekkere kantinesnack voor jouw school. Deze voldoet aan de schijf van vijf, is betaalbaar, aantrekkelijk en lekker. Leerlingen en studenten kunnen tot 9 oktober hun ideeën via de website van Talent Kleurt Flevoland indienen.

Winnaars worden bekend gemaakt Dutch Food Week
Tijdens de Dutch Food Week worden de inzendingen door een kundige jury beoordeeld en de winnaar wordt op 14 oktober bekend gemaakt. De winnaars krijgen een kook-workshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

 Voedselopdracht van Jong Leren Eten binnen Talent Kleurt Flevoland
Deze challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten. Onze toekomstdroom is dat elke school een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine heeft met een toegankelijk en betaalbaar aanbod; waar de Schijf van Vijf het uitgangspunt is en de focus meer ligt op plantaardig, seizoensgebonden, lokaal en verspillingsvrij.

Deze challenge is de kick-off voedselopdracht van Talent Kleurt Flevoland 2021-2022. Binnen Talent Kleurt Flevoland worden scholieren en studenten  gekoppeld aan vraagstukken die in de provincie spelen. Sinds dit schooljaar is Talent Kleurt Flevoland beschikbaar en toegankelijk voor een bredere groep Flevolandse opdrachtgevers en kunnen alle voortgezet - en beroepsonderwijs scholen deelnemen.