Onderwijs nieuws

Kinderdirecteuren wensen u een fijne kerst en een groen en duurzaam nieuw jaar!

23 december 2022

De Flevolandse Kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid waren afgelopen vrijdag op stap voor hun laatste activiteit in 2022. Ze brachten een bezoek aan gemaal Wortman in Lelystad om daar alles te horen over schoon en veilig water en de rol van het waterschap. Ook de vraag wat je nu zelf kan doen voor een gezonde waternatuur werd besproken. Het bezoek gaf de kinderdirecteuren veel inspiratie om kinderen en natuur dichter bij elkaar te brengen!

In het gemaal werden de kinderdirecteuren Sofie, Dani, Lieve en Lil’Me-ann ontvangen door Jan Muis (vrijwilliger) en Albertjan Corjanus (Teammanager) van het waterschap Zuiderzeeland. Gemaal Wortman is een van de drie gemalen die vanaf 1956 de oostelijke Flevopolder leeg heeft gepompt. Ook nu werkt hij nog en pompt het teveel aan water weg naar het 6 meter hoger gelegen IJsselmeer. Best een gek idee dat we hier in Flevoland op de bodem van de zee wonen en naar school gaan.

Jan Muis vertelt over het werk van het waterschap rond de waterstanden, schoon drinkwater en veilige dijken. Zorg voor de natuur is hierbij ook belangrijk. “Heb je bijvoorbeeld wel eens gezien dat we maar één kant van de tochten en vaarten maaien? Dit zorgt ervoor dat vogels en andere dieren nog genoeg plek over houden om te leven”. De kinderdirecteuren praatten ook over het plastic dat in het water terecht komt. Sofie: “Dat is super slecht voor de vissen die dat opeten!”. Lil’Me-ann heeft een tip voor scholen: “ga elke maandag plastic in de buurt van je school opruimen, dan komt het niet in het water terecht.”

Jan  vraagt ze: “weten jullie dat er ook plastic zit in iets dat je elke dag gebruikt en je zomaar door het afvoerputje spoelt? – in zeep, shampoo en crèmes!”. Dani is verbaasd: “dat wist ik niet, ik ga daar eens op letten!”. Wil jij net als Dani weten of er plastic in jouw shampoo zit? Je kan het checken met de app Beat the Micro-bead: https://www.beatthemicrobead.org/ 

En tot slot heeft Lieve nog een tip speciaal voor de feestdagen: “heb je oliebollen gebakken? Lever het vet dan in bij een inleverpunt en spoel het niet door de toilet!”