Leerlingen van het basisonderwijs lekker de natuur in

Van Graan tot Poffertjes

De kinderen van groepen 3 en 4 hebben weer hun best gedaan om poffertjes te maken met tarwehalmen als uitgangspunt. Ze hebben het graan met veel succes kunnen dorsen en wannen en malen om er uiteindelijk offertjes mee te maken. En toen heerlijk smullen, natuurlijk.

Leerkrachten merkten op: “Door het te doen hebben ze veel geleerd” en “De activiteit is voor mij een toppertje in jullie aanbod. Deze ervaring kunnen wij in de klas niet bieden. Hoogstens met een filmpje, dat is echter niet te vergelijken met deze ervaring.”

 

Elout in de Speelwildernis

Nieuw dit najaar was Elout in de Speelwildernis, waarbij acteurs de kinderen aan de hand van een verhaal mee namen in de natuur. Leerkrachten merkten op: “Vooral het interactieve sprak de kinderen aan, ik heb ze zien genieten” en “De kinderen maakten deel uit van het verhaal en konden fantasie en werkelijkheid goed combineren. Top gedaan!”

 

Hoe dieren wonen en bouwen

De kinderen bestudeerden in het lokaal op de Kemphaan vogels en hun nesten, dachten na over wat er onder onze voeten in de bodem woont en bekeken insectennesten. Daarna maakten de kinderen een wandeling door het bos waar deze holen en dierenhuisjes weer terug komen in de werkelijke natuur. Ze kwamen zelfs langs een beverburcht. De kinderen die het leuk vonden kunnen de wandeling nog een keer lopen in de herfstvakantie. Dan kunnen ze hun ouders, of broertjes en zusjes of vriendjes laten zien wat er allemaal woont in het bos.