Onderwijs nieuws

Moestuinieren en koken met de Rijke Schooldag

28 november 2023

Wist je dat wij met de Rijke Schooldag heel wat kinderen aan het moestuinieren en koken krijgen?   

Inmiddels draait de tweede jaargang van de Rijke Schooldag. Kinderen krijgen hiermee de kans om deel te nemen aan activiteiten op hun school die naschools door gastdocenten gegeven worden. In Almere Haven gebeurt dit onder de naam ‘Haven Academie’ en in Almere Stad onder de naam ‘City Skills Academie’. In het programma dat wij aanbieden ligt de nadruk op groen en voeding: van leren omgaan met de natuur tot gezond leren eten.

Zo zijn er op alle aangesloten scholen kookactiviteiten. Hoe we dit aanbieden varieert, zodat het veel kinderen aan kan spreken. Er zijn lessen waarbij uit de moestuin of het voedselbos gekookt wordt, creatief koken tegen voedselverspilling met ‘geredde’ ingrediënten en kooklessen waarin ze op een leuke manier van groenten leren houden. Er is zelfs een buitenles waar kinderen met een driepoot koken en Almeerse klassiekers als brandnetelsoep maken.

Schooltuinieren doen we ook op allerlei manieren én breiden we steeds meer uit. Van indoor moestuinieren tot buiten in bakken. We knappen op wat er al was of richten nieuwe plekken in. Ook de voormalige Floriade schooltuinen op Utopia zetten we weer in! Hoe dan ook, alle kinderen gaan zaaien, telen, ten slotte oogsten en die oogst verwerken in een proeffestijn.

Een activiteit loopt meestal van vakantie tot vakantie, dus er is ook tijd voor meer verdieping dan in een eenmalige les of met een themaweek. Kinderen geven zichzelf op voor een activiteit uit het Rijke Schooldag programma. We kunnen wel stellen dat ons aanbod een succes is, want er zijn soms zelfs wachtlijsten! En met ons schooltuinenproject in de steigers, is dat toch ook goed om te constateren.