Meer dan 20.000 Almeerse kinderen de natuur in

Spelen kinderen nooit meer buiten en komen ze nauwelijks nog in contact met de natuur? Stad & Natuur werkt er hard aan om die trend om te buigen. En met succes! In schooljaar 2017-2018 deden maar liefst 20.586 Almeerse kinderen mee aan een groene activiteit van Stad & Natuur. De bezigheden varieerden van een bezoek aan de kinderboerderij tot een wolkenexcursie of een praktijkcursus inpolderen aan het Markermeer!

 Lekker naar buiten

“We zijn bijzonder tevreden over de grote interesse in onze lessen, excursies en cursussen”, aldus Willemijn Huizenga, medewerkster programmering bij Stad & Natuur. “Ook wij beseffen dat steeds minder kinderen in contact komen met natuur en dat computer en telefoon het ouderwetse en leerzame buitenspelen steeds vaker vervangen. Door een heleboel leuke, leerzame en uitdagende lessen, excursies en cursussen speciaal voor kinderen aan te bieden, wakkeren we hun interesse voor buiten spelen aan. Het is geweldig om te zien hoe kinderen helemaal opgaan in de activiteiten en lessen. Alle telefoons uit en gewoon lekker met z’n allen naar buiten!”

 Lentekriebels en appels oogsten meest populair

Lesstof en excursies waarbij de kinderen niet alleen iets leren over de natuur, maar ook echt naar buiten gaan, scoorden het best. Willemijn: “Onze lessen ‘lentekriebels’ en ‘appels oogsten’ waren het afgelopen schooljaar het meest populair. De deelnemende kinderen gingen daarbij zelf aan de slag op stadslandgoed de Kemphaan. Verder zijn de groepsbezoeken aan onze twee kinderboerderijen altijd een hit. Kinderen houden van dieren en raken niet uitgepraat en uitgevraagd over dierverzorging en dierenweetjes.”

 Trots op Flevolandse natuur

Maar ook de Wolkenexcursie, de programma’s in de Oostvaardersplassen, wandelingen over het Hertenpad en het Zeearendpad én de expeditie ‘Nieuwe Wildernis’ mochten op een grote schare deelnemers rekenen. “Het unieke polderlandschap en de dynamiek van onze jonge Flevolandse natuur blijft kinderen, ouders en leraren boeien. Logisch, want het is nu eenmaal erg leuk om te zien en te beleven dat je in een heel bijzondere en groene provincie woont. Daar word je als kind best een beetje trots op!”

 Programmering 2018-2019 nu online

Ook in schooljaar 2018-2019 biedt Stad & Natuur weer veel buiten-, natuur en groene lessen en excursies aan. Ze zijn te bekijken en te reserveren via www.stadennatuur.nl/inschrijven.

 

Stad & Natuur laat Almeerders de natuur in en rond Almere beleven op een directe en toegankelijke manier. In opdracht van de gemeente Almere betrekt Stad & Natuur jong en oud bij de Almeerse blauwe en groene buitenruimte. Stad & Natuur beheert meerdere locaties verspreid over de stad; elk met een eigen karakter, functies en activiteiten, waar educatie, recreatie en meedoen in het groen centraal staan.