Onderwijs nieuws

Gezamenlijk schooltuinenproject Almere en Amsterdam bij Floriade Expo 2022

20 januari 2022

Deze overeenkomst maakt deel uit van ‘The Voice of Urban Nature’, het gezamenlijke paviljoen bij Floriade van Amsterdam en Almere. Met de schooltuinlessen ‘Floriade Schooltuin’ brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinenervaring naar Almere. Het educatieaanbod van Stad & Natuur richt zich op de vier thema’s van de Expo: Greening, Feeding, Healtyhing & Energising the City. Wethouder Hilde van Garderen: “Ik ben enorm trots op dit mooie project en deze mooie samenwerking. Op deze manier leren we onze kinderen al vroeg het belang van voedsel verbouwen en zo ook dus meer begrip voor de natuur!” Vanuit Amsterdam doet De Neptunus mee en de Almeerse basisschool is De Verwondering. 

Utopia-eiland
De locatie van deze tweede inzending is het Utopia-eiland. Dit is een van de oudste stukjes natuur in Almere, de nieuwste stad van Nederland en gaststad van Floriade Expo 2022. In een begeleidende expositie die tot stand komt met bureau Kossmanndejong, kunnen Floriade bezoekers zien hoe natuur- en voedseleducatie voor basisscholen kinderen al vroeg leert om meer begrip voor de natuur te ontwikkelen. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw maakt een natuur inclusief ontwerp voor de voorzieningen van de schooltuin en de expositiekasten.

Almere en Amsterdam zijn op vele terreinen nauw met elkaar verbonden. In het bijzonder rond het vergroenen van de eigen steden en een ambitieus klimaatprogramma.  De twee gemeenten willen met de gezamenlijke inzending(en) laten zien hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Op de vraag hoe je steden kunt bouwen mét natuur, als gelijkwaardige partner van de mens, willen zij een eigen ‘stem’ aan de natuur geven: The Voice of Urban Nature.