Projecten nieuws

Lentefeest in het Vroege Vogelbos

31 maart 2022

LENTEFEEST IN HET VROEGE VOGELBOS 

Stad & Natuur viert het voorjaar met een lentefeest in het Vroege Vogelbos bij de Schaapskooi op zondag 10 april van 12.00 tot 16.00 uur, in samenwerking met de Almeerse Wolunie, het Eksternest en IVN Almere. Een middag voor het hele gezin met workshops, demonstraties, excursies en een speciaal lied voor het 50-jarige bos. 
 
Zoals elke lente zijn er in de Schaapskooi weer een heleboel lammeren geboren. Om 13.30 uur gaan ze samen met de volwassen schapen naar buiten. Tijdens de schapenpraatjes om 12.30, 13.30 en 14.30 uur vertelt de dierverzorger interessante weetjes over deze dieren van zeldzame rassen en hun rol in het Vroege Vogelbos. In de gloednieuwe bezoekersruimte in de Schaapskooi kunnen bezoekers een potje Schapenbord spelen. 

 Jarig bos 
Wat het Lentefeest dit jaar extra bijzonder maakt, is dat het bos 50 jaar bestaat, de eerste bomen werden in april 1972 aangeplant. Ter ere daarvan treedt de Almeerse singer-songwriter Daniel van der Zee op met een speciaal lied over de schapen en het jarige bos. De hele middag zijn er korte excursies door het bos onder leiding van het IVN Almere en de Buiten(w)eter, een medewerker van Stad & Natuur die alles weet over de natuur.  

 Het wolproduct van 2022 
Ook de Almeerse Wolunie is aanwezig. Elk jaar maken de leden met de wol van de schapen een ander designproduct, dat zij traditiegetrouw op het Lentefeest presenteren. Onder begeleiding van het IVN kunnen bezoekers insectenhotelletjes timmeren. Er is een stekjesmarkt in de IVN Bostuin.   

Speciaal voor kinderen 
Kinderen kunnen meedoen met drie creatieve workshops, waaronder een wollen schaapje vilten en een houten boomschijfje versieren. Ook de poppenkast ontbreekt natuurlijk niet, met Jan en Katrijn die in het bos op avontuur gaan. Daarnaast is er een leuke speurtocht door het bos uitgezet. 

 
Vanwege een beperkt aantal parkeerplaatsen vragen wij iedereen zoveel mogelijk met de fiets te komen! Kijk voor meer informatie over de activiteiten op www.stadennatuur.nl. 
 
Opening Multifunctionele ruimte  
Voordat het Lentefeest voor het publiek losbarst, wordt om 11.30 uur de nieuwe multifunctionele bezoekersruimte in de Schaapskooi geopend door wethouder Jan Hoek. Met een financiële bijdrage van Leader en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling heeft Stad & Natuur deze ruimte kunnen omtoveren tot een plek waar schoolklassen en andere groepen kunnen worden ontvangen en waar bezoekers informatie vinden over de schaapskudde. Zo zijn er een voelwand met wol van de verschillende schapenrassen, een ‘Schapenbord’ (ganzenbord over schapen) en informatiepanelen over de zeldzame schapenrassen en de toepassingsmogelijkheden van de wol. De pers is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.